Belka
Niedziela, 26 Czerwca 2022   imieniny: Paulina, Jan, Paweł
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

KONKURS „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”

Data publikacji: 2016-11-24, Data modyfikacji: 2016-11-24
A A AWydrukDrukuj  
 
KONKURS „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”

Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia kobiet z powiatu suskiego oraz uczniowie technikum gastronomicznego ZS im. W. Witosa spotkali się w sobotę, 19 listopada w remizie OSP w Lachowicach na XVI Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”.


Organizatorem zawodów był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej.

W kulinarnych zmaganiach  wystartowało 14 ekip. Tematem przewodnim tegorocznej edycji były podroby. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle kunsztowne i dalece odbiegały od znanych nam na co dzień potraw i przekąsek. Dania konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało ró

wnież uwagę na kompozycję i prezentację serwowanych dań. W tegorocznym konkursie, po raz pierwszy wzięły udział panie z Stowarzyszenia Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” i od razu znalazły się  na podium zajmując 3. miejsce w kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach za grasicę w sosie grzybowym. Nasze gospodynie udowodniły, że w kuchni nie mają sobie równych. Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” do konkursu oprócz nagrodzonej trzecim miejscem grasicy w sosie grzybowym, przygotowały między innymi fantastyczną nalewkę, która cieszyła się dużym powodzeniem wśród odwiedzających konkurs gości. Zachwyciły również wystrojem stołu oraz pomysłowym sposobem prezentacji potraw.

 

Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych jest nie tylko doskonałą zabawą i możliwością zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale także okazją do promowania tradycyjnych potraw, unikalnych przepisów, receptur i składników wykorzystywanych w kuchni Podbabiogórza. /L. Steczek/

redakcja, Źródło artykułu: sucha-beskidzka.pl, Autor zdjęć: sucha-beskidzka.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    suski

    Powiat suski - stolicą i siedzibą władz powiatu znajdującego się w województwie małopolskim jest Sucha Beskidzka. Powiat został odnowiony wskutek reformy administracyjnej przeprowadzonej w 1999 roku. Obszar powiatu to nieco ponad 685 km². Należą do niego gminy: Jordanów, Sucha Beskidzka, Maków Podhalański, Budzów, Bystra-Sidzina, Jordanów, Stryszawa, Zawoja, Zembrzyce.

    Raj dla kochających góry. Znajdują się tu górskie pasma Beskidów, a najwyższym szczytem na ziemiach powiatu suskiego jest Babia Góra (1725 m n.p.m.). Naturalne jest, że turystyka związana jest z pieszymi wędrówkami po górzystych terenach, a także uprawianie zimowych sportów, lecz to nie wszystko. Na terenach tych wytyczono m.in. szlak architektury drewnianej oraz Małopolski Szlak Owocowy. Rozwija się tu też agroturystyka.    

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola